Zwemvijver in je tuin? Hier moet je op letten

Wil jij ook ‘s zomers lekker afkoelen in je tuin, maar vind je een zwembad daar toch niet zo mooi staan? Dan kan de aanleg van een zwemvijver uitkomst bieden. Zwemvijvers geven jouw tuin net dat beetje extra, en ook al kun je er in de winter niet in zwemmen, dan is het nog steeds een mooi visueel element in je tuin. 

Wat is een zwemvijver?

Dat spreekt voor zich, zou je denken: een zwemvijver is een vijver waar je in kunt zwemmen. Maar daar komt wel wat meer bij kijken. Als je veilig wilt kunnen zwemmen in een vijver, moet er een filtersysteem aanwezig zijn om het water zuiver te houden. In tegenstelling tot bij zwembaden bijvoorbeeld, komt hier geen chloor bij kijken; filtersystemen in zwemvijvers zijn natuurlijk. Denk bijvoorbeeld aan een heliophytenfilter, waarbij planten en lavastenen het water filteren. 

Waar moet je aan denken bij de aanleg van een zwemvijver?

Wil je een zwemvijver aanleggen in je tuin, zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. Bedenk dat een zwemvijver eigenlijk een soort natuurlijk zwembad is. Dat betekent dat deze ook vogels, insecten, kikkers en andere waterdieren aantrekt. Verder moet je rekening houden met de grootte van je zwemvijver. Als je een beetje lekker wilt kunnen zwemmen, wordt een minimale lengte van zeven meter aanbevolen. Bovendien kun je een zwemvijver niet verwarmen. Houd er dus rekening mee dat het water in de zwemvijver soms vrij koud kan zijn. Het helpt natuurlijk altijd om de vijver op een zonnige plek te plaatsen.

Zwemvijver onderhouden

Een voordeel van zwemvijvers ten opzichte van zwembaden is dat ze minder onderhoud vergen. Je zult soms wat bladeren van het wateroppervlak moeten weghalen. Ook algen kunnen het water groen en troebel maken, en dat zwemt natuurlijk niet prettig. Om deze te verwijderen, kun je, bijvoorbeeld een uv-c filter of anti-alg middel gebruiken, zodat algen in je vijver geen kans krijgen. Zo houdt je je zwemvijver schoon en helder. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je vijverplanten niet te hoog worden, maximaal tien centimeter boven het wateroppervlak. Zo kunnen ze jouw vijver optimaal filteren.